Gör-det-själv-recept & örtknep, Serier

Den bästa pastasåsen – direkt från norska tomat

Jag odlar tomater i Norge – och efter många försök har jag fått full kontroll på hur man gör en riktigt god pastasås. Prova det här receptet – du kommer inte att bli besviken.

Att laga pastasås på rätt sätt är en konst. Inspirationen till den här metoden kommer från Italien – pastasåsens hemland.

Ingredienser:

  • 3 kg San Marzano-tomater (du kan använda andra sorter, men dessa är de bästa för pastasås)
  • 4 morötter
  • 8 gula lökar
  • 15 vitlöksklyftor
  • 7 dl olivolja
  • 700 g tomatpuré
  • 4 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar

Så här gör du:

Använd en stor gryta. Skär lök, morötter och vitlök i små bitar. Häll olivolja i grytan och tillsätt löken, morötterna och vitlöken.

Låt detta sjuda på låg värme tills löken och morötterna är mycket mjuka. Har du inte tålamod med detta steg, kommer du inte att lyckas lika bra med såsen. Det är just denna långsamma tillagning som gör hela skillnaden – väldigt viktigt.

När grönsakerna är ordentligt mjuka, tillsätt resten av ingredienserna. Låt såsen småkoka i cirka 30 minuter.

Hållbarhet – konservera din sås

Det här receptet ger en stor sats, så det är perfekt att konservera i steriliserade glasburkar.

Så här steriliserar du burkarna:

  1. Tvätta 20 glasburkar à 450 ml i varmt vatten.
  2. Ställ dem i ugnen i 20 minuter på 190 °C.
  3. Koka locken i en kastrull i cirka 5 minuter.
  4. Undvik att röra insidan av lock och burkar efter steriliseringen.

Så här fyller du burkarna:

  • Häll den kokheta pastasåsen direkt i de varma burkarna.
  • Skruva på locken så hårt du kan direkt efter att burken är fylld.

Såsen håller sig i minst 2 år om den förvaras mörkt och svalt.

När du ska använda den:

Tillsätt färsk basilika, chili eller andra örter vid uppvärmning – beroende på vad du känner för just då. Själv föredrar jag att laga en enkel grundsås och smaksätta när jag använder den, snarare än att lägga i allt på en gång.


Ansvarsfriskrivning – Begränsat ansvar:

Informationen på denna webbplats är endast avsedd för utbildningsändamål och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Kontakta alltid läkare, kvalificerad vårdpersonal eller certifierad örtterapeut vid frågor om din hälsa. Försumma aldrig medicinsk rådgivning eller vänta med att söka vård på grund av något du har läst här.

Användning av örtmedicin bör ske med försiktighet och i samråd med vårdgivare. Resultat kan variera, och växtbaserade behandlingar är inte lämpliga för alla. Kontrollera alltid säkerhet och lämplighet med en vårdpersonal innan användning.

Du är själv ansvarig för att verifiera riktigheten i informationen som publiceras på denna webbplats. Vi tar inget ansvar för eventuella felaktigheter. Det är möjligt att något har skrivits fel utan vår vetskap – använd alltid ditt eget omdöme.


Herb Woman har både en Facebook-sida och en Facebook-grupp där du kan hålla dig uppdaterad. Du är varmt välkommen att ställa frågor om växter och hälsa direkt till örtterapeuten María Hrefna genom gruppen.

Länk till Herb Womans Facebook-sida:
https://www.facebook.com/herb.woman.europe

Länk till Herb Womans Facebook-grupp:
https://www.facebook.com/groups/herbwoman
All rådgivning är kostnadsfri.

Om författaren: Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Tell us something about yourself.

Delta i samtalet!

Välkommen till vårt örtcommunity!
Utforska, lär och väx tillsammans med andra örtintresserade. Här möts studenter, yrkesutövare och lärare.

Kommentarer

No comments yet